Thursday, November 4, 2010

-aku kini-

Cita-cita aku dulu,walau sesibuk mana pun,aku akan meluangkan masa 15minit-30 minit untuk menaip pos baru bagi mengisi blog yang tak seberapa ni.Ahh,malangnya tak kesampaian.
Aku akan cuba juga untuk menyuburkan kembali cita-cita yang pernah aku semai dulu,insyaallah.

-aku kini-
Apa yang aku nanti-nantikan dengan debaran telah aku lalui dan kini memasuki minggu yang keempat,alhamdulillah.
Memang benar cerita-cerita senior,kerinduaan pada zaman universiti dulu memang hadir,apa tidaknya bekerja dari 7 pagi hingga 12 malam untuk 2 minggu,
kaki sakit dan bengkak,makan tidak sempat,yang paling teruk,ketika solat hal-hal pekerjaan datang menerjah kepala otak,lantas hilang kemanisan dan khusyuk dalam solat.

Tapi,alhamdulillah selepas tamat masa 2 minggu pertama alam pekerjaan,hidup semakin teratur,ada masa rehatnya,tenangnya terasa kembali,ditambah pula dengan kesempatan bercuti hari jumaat.

2 minggu pertama bekerja di HRPZ 2 memang banyak mengundang stress pada masa yang sama banyak benda yang aku belajar.
Antara benda-benda baru yang aku dapat:
1) menentukan jenis-jenis botol yang betul untuk ujian-ujian darah yang berlainan.
2) menentukan borang-borang yang berlainan untuk ujian-ujian yang berlainan
3) mempelajari singkatan-singkatan perkataan yang diguna pakai dalam dokumentasi dan perbincangan medik
4) belajar cara untuk merujuk kes kepada jabatan dan hos
5) cara untuk mendapatkan tarikh Ultrasound/CT scan
6) cara untuk menempah operation theatre
7) belajar untuk mendengar dengan teliti dan menulis dengan cepat
8) berusaha untuk membiasakan diri dengan suasana kerja yang pantas

-yg paling mulia di antara kamu di sisi Allah adalah yang bertaqwa-

Harapan aku walau sesibuk mana kerja, aku masih ada masa untuk menunaikan tanggugjawab aku sebagai hamba Al-Khaliq dan sebagai anak insyaallah.

Setiap pagi akan ada benda-benda yang mamacu laju ke benak fikiran aku yang mengaktifkan 'sympathetic nerve' dan dengan izin Allah menyebabkan jantung aku berdegup dengan pantas.
Setiap pagi juga,aku tahu jika aku buat sesuatu kerana Allah dan mengharapkan balasan dari Allah, segala-galanya akan berjalan lancar, dan jika tidak lancar,aku masih mendapat balasan kerana apa
yang aku buat, I dedicate it all to Allah-alhamdulillah jiwa aku tenang semula.

Nasihat dari aku (yang baru sebulan jagung dalam profession ini) kepada adik-adik yang berada dalam bidang ini, mantapkan knowledge, master all the basic things, rajin-rajinlah membaca bahan-bahan
bacaan,buku-buku international.
Dan kepada semua,niatkan apa yang kita buat hanya kerana Allah-bukan kerana nak menonjolkan prestasi @ memuaskan hati bos.Jika prestasi bagus dan bos berpuas hati,itu hanya bonus yang dianugerahkan oleh Allah.



4 comments:

Ummu~Ishak said...

salam.
afham? adik nabilah kan?

sayamuslim said...

iye.
kak ni nama ape? :)

AuLiA said...

afhaaaaam!!! u're back!!!! tulis lagi tulis lagi! aku nak baca owh!

12-21 said...

subhanallah..aku jumpa ketenangan..alhamdulillah..sesungguhnya mengingati Allah hati akan tenang..jazakallah pam..sila update sokmo blog anda..=)
fi amanillah pam